Landbouwmuseum De Vedderboom

Open elke 3de zondag van de maand van 10u tot ... Ook op afspraak

Binnenkort is het weer zover!

Ben en Leona openen wagenwijd hun hek voor het landbouwweekend op zaterdag 20 en zondag 21 september vanaf 10u00!

Het landbouwmuseum De Vedderboom hoeven we niet meer voor te stellen. Wie kent dit gezellig binnenhof niet met zijn talrijke collectie grote en kleine landbouwwerktuigen- en machines.

Het is altijd leuk om even de sfeer op te snuiven van weleer en je te laven aan de gezelligheid van dit bijzondere plekje. Wist je trouwens dat het woord “laven”, verkwikken betekent door een weinig vocht op zijne lippen te brengen! Bij uitbreiding wordt het echter gebruikt voor het nuttigen van den een of anderen drank. Wij zouden het niet beter kunnen zeggen want dat is in de Vedderboom echt wel van toepassing. En meer dan dat zelfs! Niet alleen de dorstigen kunnen er terecht maar ook  diegenen met een hongerige maag zullen er hun gading vinden!

Er zijn niet enkel ijsjes en pannenkoeken voor de zoetebekken onder ons  maar  op zondag (niet op zaterdag!) kan je je tegoed doen aan een heus Varken aan het Spit! Mmm, lekker!

Voor dit laatste dien je wel vooraf in te schrijven per mail naar info@devedderboom.be of per sms naar 0478/425286. Volwassenen: 18 euro pp  Kinderen: 12 euro pp.

Bij betaling word je inschrijving bevestigd!  Let wel:  Geen betaling, niet ingeschreven!

 Het hele weekend door kan je oude volksspelen ontdekken en uiteraard meespelen. Op zondag is er dan weer extra randanimatie voorzien met het Mazels Toneel!

Wij begonnen een verzameling van oude landbouwtuigen, karren, handgereedschap en huisgerief om de tijd waarin onze ouders en grootouders hard werkten levendig te houden.

De Vedderboom is het Mazels voor verdeelboom, het stuk hout dat op het veld gebruikt werd om paarden in te spannen. In het landbouwmuseum zijn onder meer een beerkar, een spijkereg, een wanmolen, een travoille, een varkensren en een oude bakkerswagen te zien.

'Het is uniek wat het echtpaar doet’, zegt schepen Jan Couck. ‘Ze willen hun passie verder uitbouwen. Dat houdt ook in dat ze gaan investeren in hun infrastructuur. Op termijn maken ze van hun feitelijke vereniging een vereniging zonder winstoogmerk, met een enkelvoudige boekhouding.’

‘Het is een authentieke collectie van honderden oude landbouwwerktuigen’, zegt Ben Verhaevert.

‘De collectie is een stille getuige van het landbouwleven in onze streek. De jongere generatie beseft vandaag niet meer hoe hard onze voorouders hebben moeten wroeten om te overleven en vooral hoe goed ze waren in het bewerken van de grond.’

Heeft u ook oude voorwerpen op zolder of in de kelder? Gooi ze niet weg maar geef ons een seintje en wij geven uw materiaal een tweede leven.

De Vedderboom vzw - Schaapheuzel 7 - 1745 Mazenzele

GSM 0032(0)478 42 52 86 - Mail - info@devedderboom.be